Det finns svampplockare i familjen som har lärt ut detta sätt att leva från en ung ålder. Finländsk folkkunskap säger att "Känn giftiga svampar och ät bara de svampar du känner till". En enklare regel är att du kan äta alla sv am par , men vissa av dem bara en gång. Finland är det enda landet där försäljning av Gyromitra esculenta på marknadsplatsen är tillåten. Gyromitra esculenta är ganska smaklös , men en sås baserad på riktig smör gör den god. Jag känner igen kantarell, trattkantarell, Russula, Leccinum versipelle och trumpetare (Craterellus cornucopioides).
Det är höst och svampsäsong. Jag steker lök i en panna med olja, tillsätter svamp (kantareller). Jag kryddar med peppar. Jag klipper svampen så fint som möjligt med sax. För detta har jag en multibladsax. Jag sätter dem i ugnen samtidigt. Jag lägger rostat brödskivor på en bakplåt, lägger de stekta svamparna med löken ovanpå och täcker med en ostskiva. Baka i ugnen i cirka 10 minuter vid 200 grader Celsius.
På hösten plockar jag blåbär och lingon i skogarna nära min hemstad. Jag deltar i orientering varje vecka och markerar sedan blåbärsplatserna på kartan. På helgerna går jag sedan för att plocka bär på de bästa platserna. Områdena förändras varje år eftersom blåbärsskörden till stor del beror på vilken typ av väder det var under blomningssäsongen, och det får inte vara för torrt, annars kommer blåbären att skadas. Under torra år är myrblåbär lika bra som riktiga blåbär. Min moster var en aktiv blåbärsplockare och därför kom hon med i Turku tidningens online-tv.
Denna enkla och kalorifattiga rulltårta kan göras på en halvtimme. I degen använder jag bara mjöl och tillräckligt med vatten för att göra ett riktigt tunt degark. Jag kan lägga till en matsked olja, annars kommer degen att rivas lätt. Jag strör äppelskivor, mandel, russin och kanel över degen.
Jag skulle inte göra det för skojs sk ull, men kören beordrade alla att göra pepparkakshus för julförsäljning. Det är ett mycket arbetsamt bageri som tar flera dagar, och efter det är köket i oordning. Riktig pepparkaka görs med honung, ingredienserna i degen är ganska dyra. Å andra sidan kan sirap också användas istället för honung. Du måste också vara beredd på att väggplattorna kan brännas i ugnen, så gör mer deg än nödvändigt. När du limmar huset med smält socker bör du bära läderhandskar för att undvika att bränna fingrarna. Det finns många deginstruktion er på internet , men jag föredrar att använda recept som jag redan har provat själv.
Jag är inte naturligt intresserad av fiske, och jag förstår verkligen inte varför människor fiskar för nöjes skull, eftersom det också är grymt mot fisken . Men nu när det finns en stuga vid havet känns det som att jag nästan är skyldig att fiska eftersom det finns en båt, det finns nät, och köp av ett fiskekort är också obligatoriskt. Dessutom lever jag i stugan huvudsakligen på torkade soppor, mjölkpulver etc., och fisken ger lite mer smak till denna ganska monotona diet. Min farbror är en finlandssvensk och med honom har jag fått se hur fisknät läggs under isen på vintern med hjälp av långa pinnar och isborrar. Han har en stuga som tidigare tillhörde en ivrig fiskare (kanske en professionell), och där har jag också sett ett brett utbud av mycket speciella fiskeredskap. Tillsammans med en grupp kollegor har jag gått på isfiske i Hanko, till och med tävlingar, och senare också till skärgården på våren med roddbåt. Att röka fisk på en obebodd ö är en unik upplevelse. Du måste nästan se dessa saker själv för att kunna göra dem själv. Reparation och sömnad av ett nät är svårt att lära sig från böcker, jag har många gånger varit tvungen att återvända till stranden generad när nätet var helt trasslat.
Det kan inte jämföras med riktigt kaffe eftersom det inte har någon stimuler ande effekt .
Jordgubbstårta. Kexbotten kan köpas färdig i stormarknaden. Glasyren görs med potatisstärkelse.
Nästan fettfri quiche lorraine med svamp. Deg: 250 g mjöl, 250 g laktosfri keso, 1 ägg. Jag lägger alla ingredienser i en skål och blandar med en sked i början, och när smuliga klumpar bildas börjar jag knåda med händerna. Lägg sedan degbollen i kylskåpet i cirka en halvtimme. Ta degbollen till bordet och knåda den med en kavel till en rund "pizzabotten" som passar i en kakform. Faktiskt lade jag först aluminiumfolie på bordet och knådade degarket på denna aluminiumfolie, så det var lite lättare att lyfta det i den glasformade kakformen med folien, och sedan när det är i formen, skalade jag av aluminiumfolien från degen, och den lossnade lätt. Fyllning: cirka 2-3 dl stekta och hackade svampar, samma mängd stekt lök tärningar och kalkonköttbitar. Sås för fyllningen: 3 ägg, 250 g keso, mixa med mixer tills det bl lir sk um. Ugnstemperatur 200 grader Celsius. Först bakar vi degen ensam i 10 min. Ta sedan ut den förbakade degen från ugnen och lägg svampfyllningen på botten. Häll vispgrädden ovanpå. Ovanpå allt strör du lite riven mozzarellaost. Baka quiche lorraine i ugnen vid 200 grader i cirka 30 minuter.