Kulinaarinen osasto



Sienet

Suvussa ovat sienien poimioita jotka opettivat tähän tapaan pienestä pitäen. Suomalainen vitsi sanookin että "Tunne myrkkysienet ja syö vain sienet jotka tunnet". Helpompi muistisääntö on, että voidaan syödä kaikki sienet, jotain niistä kuitenkin vaan yhden kerran. Suomi on ainoa maa jossa korvasienen myynti kauppatorilla on sallittu. Kokeilin sitä myöskin pelkästään uteliaisuudesta, mutta minusta Korvasieni on melko mauton, tosiaan oikeaan voikastike tekee siitä hyvää. Kerään pääasiassa kanttarellia, suppilovahveroita, haperoita, punikkitatteja, kehnäsieniä mielellään ja mustatorvisienit mikäli niitä on. Herkkutatti on vain tiettyina vuosina tietyillä paikoilla.


Itsetehdyt Hillot



Syksyllä poimin mustikka ja puolukkaa Hyvinkään lähimetsistä. Käyn joka viikkoa suunnistuksessa, ja merkkaan sen jälkeen karttaan mustikkapaikat. Viikonloppuna käyn sitten hakemassa marjat parhaimmilta paikoilta. Joka vuosi alueet vaihtuvat, koska mustikkasato riippuu paljoltikin siitä, minkälaista keli on ollut kukinta-aikana, eikä saa myöskään olla liian kuiva, muuten mustikat kärsivät. Kuivina vuosina juolukka käy minulle aivan yhtä hyvin kuin mustikka. Minun Täti on aktiivinen mustikan poimija ja sen tähden päässyt Turun sanomien netti-teeveen.



Omenakääretorttu



Tämä helppo ja vähäkalorinen kääretorttu voi valmistaa puolessa tunnissa. Taikinaan käytän pelkästään jauhoja ja vain sen verran vettä että siitä voi tehdä todella ohuen taikinalehden. Öljyä lisään ehkä lusikallisen, muuten taikina repeilee herkästi. Taikinan päälle ripottelen omenalohkoja, manteleita ja rusinoita ja kanelia.


Piparkakkutalo




En tekisi kyllä huvin vuoksi, mutta kuoro velvoitti valmistamaan piparkakkutaloja joulumyyjäisiä varten. Tämä on erittäin työläs leipoa, ja kestää useamman päivän, ja keittiö on sen jälkeen sotkuinen. Oikea piparkakku tehdään hunajan kanssa, sillon ainekset ovat kohtuullisen kalliita. Toisaalta hunajan sijasta voidaan käyttää myös siirappia. Täytyy varautua myöskin siihen, että levyt palaavat uunnissa mustaksi, niin että kannattaa tehdä vähän ennemän taikinaa. Kun liimaa talon yhteen sulan sokerin kanssa , kannattaa käyttää nahka hansikat, ettei sormet saa palovammoja. Internetistä löytyy monet taikinaohjeet, mutta mieluiten käytän jo kerran hyväksi koetettuja resepttejä.


Kalaa



En ole luonnostaan kiinnostunut kalastamisesta, enkä tosiaan ymmärrä lainkaan miksi ihmiset kalastavat huvin vuoksi, kun se on kalalle kuitenkin kärsimys. Nyt kun on kuitenkin mökki meren rannalla, tuntuu niin kuin olisin suorastaan velvoitettu kalastamaan, koska on vene, verkot, verkkoliput ja kalastusluvan osto on kuitenkin pakollinen. Sitäpaitsi elään mökillä pitkälti kuivamuonan avulla, ja kalaa tuo vähän lisää makua tähän yksitoikkoiseen ravintoon. Niin että pari kertaa vuodessa sallin itselleni sitä kalastelua. Setä on Suomenruotsalainen ja hänen kanssa olen nähnyt miten laitetaan talvella kalaverkot jään alle pitkien rimojen ja tuuran avulla. Hänellä on mökki, jonka edellinen asukas oli innokas kalastaja (Ettei sanoisi ammattimies), ja siellä olen nänyt monenlaiset kalastajan työkaluja. Nämä asiat pitää melkein nähdä jotta niitä voisi itsekin tehdä. Ei verkkosotkujen selvittely mistään kirjasta voi oppia, mutta monta kertaa olen joutunut palata nolona takaisin rannalle kuin ei onnistettu laittaa verkko.

Pakurikääpäteetä



Ei sitä nyt voi ihan vertailla oikean kahvin kanssa, koska se ei piristää. Mutta juuri sen takia sitä voi käyttää iltajuomana. Sitä näkee metsässä aika usein koivujen kuoreessa. Sahan sitä pois käsisahalla, sen jälkeen sahaan sitä noin kahden sentin levyjä. Noita levyjä voidaan sitten käsivoimin katkea palasiksi, ja ajaan niitä paloja sitten tavallisen raastimen kautta karkeaksi jauhoksi. Aika työläs kaiken kaikkiaan.



Mansikkakakku. Taikinapohjan saa ostaa suoraan kaupasta, kirkas hyytelö tehdään vedestä, perunajauhosta ja sokerista.


Sienipiirakka



Melkein rasvatoin quiche lorraine sienien kanssa. Pohja: 250g jauhoja, 250g laktoositonta rahka, 1 muna. Laitan kaikki ainekset kulhoon ja sekoitan alussa lusikan avulla, ja kun muodostunut muruisia klönttejä, alan käyttää kädet vaivaamisen. Sen jälkeen laitan takinapalleron jääkaappiin noin puoleksi tunniksi. Sen jälkeen otan pöydälle sen taikinapallon ja vaivan siitä kaulimella pyöreän levyn joka mahtuu vuokaan. Itse asiassa laitoin ensin alumiinifolion pöydälle ja vaivoin sitä taikinalevy sen folion päällä, niin se oli vähän helpompi nostella sitä siihen lasiseen kakkuvuokaan folion kanssa, ja sitten kun se on vuokassa, kuorin sitä alufolio pois taikinasta, ja se irtoi helposti, vaikken käyttänyt ollenkaan jauhoja. Täyteaines: noin 2-3 dl paistettuja ja silputtettuja suppilovahveroita, saman verran paistettuja sipulikuutiota, ja kalkkunaleikkelesilppua. kastike täytteen päälle: 3 munaa, 250 g rahka, sekoitan tehosekoittimella niin että tulee vaahto. Uunin lämpötila 200 astetta Celsius. Ensin paistetaan pelkästään pohjaa 10 min. Sitten otan läpimän pohjan uunista, ja levitän ensin täyttöaineksen pohjan päälle. Kaadan sen munarahkavaahdon sen päälle. Kaiken päälle levitän vielä mozarellajuustoraastetta. Paistan Quiche lorraine:n uunissa 200 astetta noin 30 minuuttia.