Trachtenbergin kertolasku


Daniel Kahnemanin kirja "Ajattelu, nopeasti ja hitaasti", on tehnyt minulle valtavan vaikutuksen. Pääideana on, että ihmiset elelevät enimmäkseen automaattitilassa ja heidän ohjausjärjestelmä perustuu enimmäkseen vaistoihin. Kahneman kutsuu tätä järjestelmää "Systemi 1". Se voidaan kuvitella kuten pieni robotti pään sisällä, joka on ohjelmoitu vain kaikesta yleisimpiin tehtäviin. Kuten kengännauhojen sitominen, hampaiden harjaus jne. Mutta ihmisen ihmeellisen koneiston sisällä on myös toinen "robotti", jota Kahneman kutsuu "Systemi 2", jolla on monimutkaisempi ohjelma, joka perustuu analyysiin ja loogiseen reaktioon analyysin perusteella. Hänen silmiinpistävin esimerkki on, että jos sinulta kysytään, mikä on 2 x 2, sinun ei tarvitse miettiä sitä sen enempää. Mutta kun sinulta kysytään, mikä on 24 x 17, sinulla ei ole vastausta. Sinun olisi otettava paperi ja tehtävä laskelma paperille.

Minulle tulee mieleen ohjaustekniikassa käytetty "Kaskadiohjaus" joka käytetään esimerkiksi CNC koneiden ohjaukseen. Näissä ohjausjärjestelmissä on kytketty useampia ohjauspiiriä sarjaan ja sisäkkäin. Sisäinen ohjauselementti on nopeampi kuin ulommainen ohjauselementti. Tämä tarkoittaa, että sisäisen ohjauselementin aikavakion on oltava pienempiä, jotta kaskadiohjaus toimii. Niin että ajattelin, että ihminen on kaskadiohjattu järjestelmä, jossa uloin ohjainjärjestelmä on Systeemi 2 ja sisäinen ohjain on systemi 1.

Jotenkin tämä esimerkki aiheutti minulle päävaivaa . On nimittäin toinenkin kirja, "Trachtenbergin nopean kertolaskeman perusteet ", joka selittää vain kuinka tehdä 24 x 17 tapaiset laskelmat, ilman paperi ja lyijykynä, ihan vaan päässä.

Kirjoita numerot ylös ja yhdistää ne kaks ulkoiset numerot ja 2 sisäiset numerot sulkumerkeillä.

A

Kerro 2 ulompaa numeroa 2 x 7 = 14 ja sitten sisäiset 2 numeroa 4 x 1 = 4 ja ynnää nämä 2 numeroa, 14 + 4 = 18 Lopputulos asetetaan 4 paikkamerkkijärjestelmään, niin että 18 sijoitetaan kahden sisimmäisen paikkamerkin päällä.

A

Kerro sitten jokaisesta luvusta kymmenes 2 x 1 = 2 ja laita se vasempaan kahteen paikkaan.

A

Sitten kerro kunkin numeron viimeiset numerot 4 x 7 = 28 ja laita se oikeisiin kahteen paikkaan.

A

Nyt sinun täytyy ynnätä näitten kolme kertolaskelman tulokset

Meidän täytyy ynnää 2 + 8 = 10, kirjoitetaan 0 ja siirretään 1 seuraavaan saraan.

A

Joten lopputulos on 24 x 17 = 408.

Minulle on edelleen vaikea tehdä näitä laskelmia päässäsi, mutta kirjoittaessani numeroita paperille, se on nopeampi kuin järjestelmä, jonka oppin koulussa. Olen yrittänyt tehdä laskelmat päässäni, mutta minä pitää sitä edelleen melko alttiina virheille, vaikka ajoittain harjoitankin. Ennen kaikkea minä unohtaa kantaa. Työn aikana pidän silti parempana HP-laskinta ja Exceliä, se on vie vain paljon päätäni muistitilaa. Minun täytyy vain säästää "Järjestelmäni 2" kaikille piirustuksille työ, joka on tehtävä samanaikaisesti laskelmien kanssa.


Laita omat numerot ja katso miten tämä menetelmä toimii

*

x
18x24=
Kerro 2 sisäiset numerot ja sitten ulkoiset 2 numerot ja ynnää nämä 2 tulokset. Lopputulos asetetaan 4 paikkamerkkijärjestelmään, niin että sijoitetaan kahden sisimmäisen paikkamerkin päällä.
8x2+1x4=
20
Kerro sitten jokaisesta luvusta kymmenekset ja laita se vasempaan kahteen paikkaan.
1x2=2__
Sitten kerro kunkin numeron viimeiset numerot ja laita se oikeisiin kahteen paikkaan.
8x4=__32
Nyt enää vaan ynnättävää ylläolevien kolmen kertolaskelmien tulokset
20
232
Lopputulos on
------------------------------
432


Toinen kertolaskun tapa niin sanottu venäläisen maanviljelijän kertolasku


klikkaa oikeaa ja vasempaa nuolia niin näet, miten laskenta etenee alusta loppuun.



Seuraava pykälä on otettu kirjasta : Valtteri Suomalainen, Marianna Wallinheimo (toim.): Sauna Syyriassa, Recallmed 1995.

Egyptiläisten luku-, kirjoitus- ja laskutaidottomien paimenten lammaskaupanteko on näkemisen arvoista puuhaa. Tämä johtuu heidän lievästi sanoen uskomattomasta kertolaskumenetelmästään. Kuulin siitä aikoinani Damasissa, mutta en käsittänyt sitä, enkä rehellisesti sanoen käsitä sitä vieläkään. Kaupankäynti käy seuraavasti: Ostaja ja myyjä istuvat hiekalle vastakkain ja piirtävät maahan kepillä ristin. Käytyään arabialaiseen kulttuuriin kuuluvan tinkimisseremonian läpi, he lopulta pääsevät sopimukseen hinnasta. Sanotaanpa vaikka 14 lammasta 60 dinaaria kappale. Ristin yläpuolelle asetetaan vierekkäin lampaita vastaava määrä pieniä kiviä ja toiselle puolelle sovittu dinaarimäärä. Nyt aletaan toiselta puolelta kaksinkertaistamaan kivien määrää, ja toiselta puolelta puolitetaan. (On muuten yksi lysti kummalta puolelta lähtee vähentämään ja nostamaan.) Jos esimerkiksi luku 7 joudutaan puolittamaan saadaan tietysti kolme ja puoli, mutta puolikkaita ei yksinkertaisesti lasketa (eihän kiviä voi puolittaa).Kun vähenevältä puolelta lopulta vääjäämättä päädytään lukuun yksi, seuraa uskomattomin manööveri: vähennettävältä puolelta etsitään kaikki kivikasat, joissa symboleja on parillinen määrä. Koska parillinen luku on "epäpyhä", nämä kivet yksinkertaisesti poistetaan mukaanlukien vastakkainen puoli. Sitten vain lasketaan yhteen tuplattujen puolella olevat kivet. Suorastaan taianomaisesti päädytään aina oikeaan lopputulokseen. Edes matematiikan opettajani ei pystynyt ratkaisemaan menetelmää, mutta totesi siihen liittyvän toki jokin luonnollinen selitys. Olen kokeillut menetelmää kaikilla mahdollisilla luvuilla ja aina se toimii. Olen demonstroinut kummallista laskutapaa muutamalla esimerkillä. Ottakoon selvää kuka osaa.


tämän tavan löysin seuraavalta nettisivulta



Empii.kapsi.fi